Ei bine, cred ca putini isi pun aceasta intrebare. Cu ce plateai inainte de aparitia banilor? Raspunsul este unul simplu si mai este de actualitate si in prezent mai ales in mediul rural. Trocul, sau schimbul, era folosit pentru face rost de bunuri sau servicii de care aveai nevoie dand la schimb un alt bun sau serviciu. De exemplu fierarul care facea armele de vanatoarea dadea la schimb aceste arme pe vanat si asa mai departe. Cum paleta de produse si sevicii devenea tot mai mare cu cresterea populatiei nevoie de un instrument universal de plata era tot mai mare. Primele monede au aparut in secolul VI î.e.n (înaintea erai noastre), relativ recent raportat la istoria omenirii. Primele monede au fost facute din metale pretioase drept urmare acestea nu se devalorizau.
Cea mai veche moneda din lume descoperita are peste 2600 de ani vechime si se afla expusa la British Museum intr-o colectie numismatica ce contine peste 1 milion de piese. Aceasta a fost descoperita in orasul Efes (in actuala tara Turcia), porta numele de "The Lydian Lion" si se crede ca a fost batuta in anul 600 Î.H . Greutatea ei este de 4.71g avand dimensiunile 13mm X 10mm X 4mm cu o compozitie de 55% aur 43% argint si 2% cupru.
Ca mai scumpa moneda din lume este "Flowing Hair dollar" fiind vanduta cu peste 10.000.000$ la o licitatie in ianuarie 2013. Aceasta moneda este defapt primul dolar al Statelor Unite ale Americii. Moneda a fost batuta in anul 1794 si 1795 avand dimensiuni asemanatoare cu dolarul spaniol.
Primii bani romanesti au fost batuti in anul 1867 in Anglia odata cu infiintarea Monetariei statului. Este impropiu spus "primii lei" deoarece primele monede au avut valoare nominala de 1 ban, 2 bani, 5 bani si 10 bani.
Cea mai veche bancnota din lume dateaza din anul 1375 si este de orginie chineza. Bancnota a fost tiparita pe o scoarta de dud si are demensiunea de 340mm X 222mm. Ca si cea mai veche moneda din lume aceasta face parte din colectie numismatica a British Museum.
Cea mai veche bancnota romaneasca sau primele insemne monetare de hartie sunt defapt niste bilete ipotecare. Au fost emise conform legii in anul 1877 de catre Ministerul de Finante avand valorile nominale de 5lei, 10lei, 20lei, 50lei, 100lei si 500lei.