Go to top
facebook Share
Aboneaza-te
la
newsletter

Descrierea monedei si bancnotei

Avers si revers sunt probabil cele mai folosite cuvinte in numismatica. Notiunea de avers si revers se aplica in general pentru toate obiectele care au doua fete.

Conform DEX avers inseamna fata unei monede sau a unei medalii, infatisand chipul emitatorului, stema tarii etc. Aversul este partea principala a unei monede sau a unei medalii.

Reversul este partea secundara a unei monede sau a unei medalii fiind si partea mai putin importanta.

avers revers

Ce se intampla daca ambele fete ale monedei au cate o personalitate cum este in cazul monedei din aur comemorative din anul 1905, Lewis and Clark Exposition. In cazul de fata pe o parte a monedei avem portretul lui Meriwether Lewis iar pe cealalta parte cel al lui William Clark. Exista discutii si in ziua de astazi despre care parte este aversul si care parte este reversul. Majoritata specialistilor considera ca partea cu inscriptia anului de batere este aversul drept urmare cealalta parte este reversul.

avers revers moneda romania

Mai exista posibilitatea ca banca emitenta sau monetaria sa specifice care este aversul si reversul. In cazul monedelor romanesti de celele mai multe ori valoarea nominala a acesteia se regaseste pe avers iar pe revers se poate observa fie stema tarii fie chipul unei personalitati.

muchie moneda

Muchia monedei reprezinta circumferinta exterioara fiind numita si a treia latura a monedei. Aceasta poate fi neteda, zimtata, poate contine un text sau alte inscriptii.

cadru moneda

Cadrul monedei este marginea ridicata de pe avers si revers. Principalul rol al lui este protejarea interiorului monedei de uzura. Acesta poate fi neted, zimtat, punctat sau chiar o combinatie intre ele.

relief moneda

Relieful monedei este materalul care iese deasupra suprafetei monedei. Relieful este foarte important deoarece, fata de bancnote, monedele au foarte rar mai multe culori drept urmare cea mai usoara metoda prin care se pot desena elemente grafice este gravarea.

avers revers bancnota

Bancnotele, precum monedele, au si ele denumite cele doua fete avers si revers. Aversul bancnotei este dat in general de fata pe care este imprimata una sau mai multe personalitati. Exista si bancnote la care cu greu poti distinge aversul fata de revers cum este si cazul bancnotei comemorative de 2000 lei emise de Banca Nationala a Romaniei cu ocazia eclipsei totale de soare din august 1999. Un alt element decisiv pentru identificarea aversului este semnatura trezorierului sau a guvernatorului bancii nationale cum este in cazul Romaniei. Cu mult timp in urma fiecare bancnota era semnata individual, lispa semnaturii reducand valoarea bancnotei la zero. Primele bancnote au fost defapt niste chitante date de banca care dovedeau ca detinatorul chitantei avea o anumita suma de bani in banca.

fiilgran fir de siguranta

Autenticitatea bancnotei este data de mai multe elemente de siguranta. Pincipalele elemente de siguranta sunt filigranul si firul de siguranta. Pe bancnotele romanesti de cele mai multe ori filigranul este prezent in partea stanga. Firul de siguranta poate fi in totalitate ascuns fiind vizibil numai la luminarea bancnotei din sens opus privirii sau partial ascuns cum este in cazul bancnotei de 10.000 lei din anul 1994.